Publicerat 2015-02-25. Uppdaterat 2019-01-15.
Det finns ett antal riktlinjer som hela idrottsrörelsen har kommit överens om, om hur svensk barn- och ungdomsidrott ska bedrivas. Riktlinjerna finns samlade i dokumentet ”Idrotten vill”. Men vad innebär de här överenskommelserna i praktiken? Vad behöver man som tränare känna till i den dagliga idrottsverksamheten?

Det frågar vi Anders Wahlström, som vid Tränarpassets publicering var ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet. Han har varit med och arbetat fram ett antal anvisningar som ska underlätta för idrottsföreningar och tränare att följa riktlinjerna.
Först en kort introduktion om varför riktlinjerna finns:
Vad är det viktigaste man som tränare behöver känna till?
Anders Wahlström:
– Att man ska låta alla vara med och att det inte går att se på ett barn vem som kommer bli den bästa idrottaren som vuxen. Och att det här inte står i motsättning till att svensk idrott har som mål att få fram ännu fler medaljörer på stora mästerskap – tvärtom!
Som grund för anvisningarna finns idrottens gemensamma värdegrund och aktuell forskning inom området.
Anvisningarna i sin helhet med länkar till fördjupning hittar du här.
Tävling som mål och drivkraft
Tävlingar har ett egenvärde och är ett moment i idrotten som barn och ungdomar ofta siktar på och ser fram emot. Att prestera i kamp med andra ger mening till den träning de lägger ner.
– Huvudmålet med tävlandet i unga år är att stimulera till långsiktig utveckling och ett livslångt idrottsintresse, inte att kortsiktigt vinna segrar och låta några sitta på bänken. Kontinuerlig utveckling är mer stimulerande än ständiga segrar, säger Anders Wahlström.
Se filmen ”Alla ska vara med”:
– Dessutom ska tävlingar för barn utformas så att alla deltagare får delta så mycket som möjligt i den enskilda tävlingen. Detta ställer så klart kreativiteten på prov och det gäller att både kunna och våga tänka nytt.
Mästerskap och landslag i tidiga åldrar är oviktiga för långsiktig framgång och riskerar att leda till kortsiktig resultatjakt i stället för långsiktig utveckling.
Därför slås det fast i anvisningarna att:
- Nationella mästerskap inte ska förekomma för barn, inte heller nationella tävlingar som kräver kvalificering.
- Rankinglistor ska inte förekomma för barn.
- Specialidrottsförbund (SF) ska inte ta ut barn till landslag eller motsvarande och inte sanktionera att barn tävlar internationellt.
I idrottssammanhang räknas man som barn till och med 12 år och som ungdom mellan 13 och 20 år.
Att hålla på med flera idrotter är positivt för resultaten
Barn och ungdomar har behov av att röra på sig och det är ohälsosamt att sitta still. Anvisningarna pekar tydligt ut att all träning för barn ska vara allsidig och innehålla de grundmotoriska färdigheterna så att alla får med sig en fysisk och motorisk verktygslåda.
Se filmen ”Träna rätt”:
Forskning visar att det är större chans att nå framgång i idrott om man har hållit på med flera idrotter en bit upp i tonåren.
– Att tidigt smalna av och välja är ingen bra väg till senare framgång. Att vara aktiv i flera idrotter utvecklar tvärtom en mängd färdigheter som inte tränas på de grenspecifika passen.
Se filmen ”Idrotta med variation”:
– Dessutom är det så att ju tidigare man försöker identifiera och välja ut vilka som anses vara talanger, desto större risk är det att man blandar ihop talang och fysisk mognad och väljer ut de som är tidigt utvecklade. Detta leder till att vi ofta ser vad vi kallar en ”relative age effect”, det vill säga att de som är födda tidigt på året ges en fördel, säger Anders Wahlström.
Idrotten behöver utbildade ledare

Utveckling och lärande för de aktiva är viktigt för ett bestående idrottsintresse.
Alla barn och ungdomar ska uppmuntras att ge synpunkter på den verksamhet de befinner sig i. De ska med stigande ålder få ökad kunskap om grundläggande träningslära, fysiologi, anatomi, kost, skador med mera. För att kunna leva upp till detta krävs utbildade ledare.
Svensk idrottsrörelse har intentionen att all idrottsverksamhet ska ledas av tränare med grundläggande kunskaper i vad det innebär att möta varje idrottare utifrån hans eller hennes förutsättningar, behov och drivkrafter utifrån ett holistiskt perspektiv. Det innebär att du som tränare tar hänsyn till såväl den psykiska, fysiska och sociala som den idrottsliga dimensionen. Alla tränare bör därmed minst ha genomgått en grundläggande tränarutbildning där dessa perspektiv lyfts fram.
Grundutbildning för tränare
Grundutbildning för tränare är SISU Idrottsutbildarnas idrottsövergripande och grundläggande utbildning för tränare oavsett idrott och vilken grupp du leder.
Här hittar du mer information om SISU Idrottsutbildarnas Grundutbildning för tränare.
Du är också välkommen att kontakta SISU Idrottsutbildarna om du vill diskutera tränarskap och ledarutveckling i din förening. Kontaktuppgifter hittar du på sisuidrottsutbildarna.se.
Lästips!
Idrottens ledarskap ingår i SISU Idrottsutbildarnas Grundutbildning för tränare.
Här hittar du idédokumentet Idrotten vill.
Här hittar du anvisningarna för barn- och ungdomsidrott i sin helhet.
Prenumerera på Tränarpasset!
Lämna din e-postadress här så skickar vi ett mejl när nya tränarpass ligger ute!
Fotot högst upp i Tränarpasset: KGZ
Viktigt!
Länken till anvisningarna fungerar inte.
Tack för påpekandet – nu uppdaterad och fungerar igen!
Boken Wilda och Walter ska även ingå i Plattformen utbildningen.
Det stämmer, häftet ”Tillsammans” ingår om du går Plattformen – här hittar du det: https://www.sisuidrottsbocker.se/Tillsammans.aspx