Publicerat 2015-04-28
Tränaren: Hur gick det här då?
Aktiv: Det suger med tennis!
Tränaren: Vi har ju pratat om att du behöver bli mer försiktig när du tar emot servar. Nu ser jag att du gör en del enkla misstag. Tänk på att läsa motspelaren och anpassa dig därefter. Jag tränar ju dig för att du ska bli bättre, men då måste du ju fokusera på det jag säger också för att vi ska se resultat. Kom igen nu. Fokus på att läsa motspelaren.
Så kan det låta. Men också så här:
Tränaren: Hur går dina tankar efter senaste matchen?
Aktiv: Det suger med tennis!
Tränaren: Du verkar missnöjd.
Aktiv: Ja, men det är ju så trist, jag vinner några set i början av matchen, får lite hopp om att vinna och så tappar jag allt mot slutet.
T: Du inleder alltid matcherna starkt.
A: Så är det, då vågar jag spela offensivt och vinner många bollar.
T: Så när du spelar offensivt vinner du många bollar… Hur kan du göra för att fortsätta spela offensivt hela matchen?
A: Det är mycket lättare att spela offensivt när jag har serven, då är jag direkt på väg framåt, men om jag försöker spela offensivt när motståndaren servar tappar jag snabbt bollar och blir sedan passiv nästa set.
T: Om jag har förstått dig rätt så passar det din spelstil att vara offensiv när du själv servar, och när det är motståndaren som ska serva är det bättre att vara något defensiv.
A: Exakt, offensiv i egen serve och lite mer defensiv när jag är servemottagare. Då skulle jag troligen inte tappa så många onödiga bollar.
T: Så, hur vill du lägga upp taktiken inför nästa match?
A: Jag ska försöka spela offensivt i egen serve och lite mer defensivt när jag ska ta emot servar.
T: Klokt, jag har också några tankar om ditt spel efter det jag såg i matchen. Vad sägs om att prata lite om det?
A: Absolut, shoot…
MI som metod
De flesta kan säkert se tillbaka på ett tillfälle när motivationen ökade efter ett samtal med någon. Där det blev en vändpunkt, någonting hände som gav skjuts i en ny riktning. Det går att öva upp förmågan att föra sådana samtal.

MI är en metod som på svenska kallas för motiverande samtal. Förkortningen står för Motivational Interviewing. Metoden går att tillämpa både vid välplanerade längre samtal och ”i farten” när en tränare – exempelvis – möter en besviken idrottare.
Från frustration till motivation
En kort film med exempel på ett motiverande samtal i en träningssituation, från webbplatsen mifortranare.se:
Genom att först bekräfta det idrottaren upplever kan tränaren styra samtalet till att utforska helhetsbilden och förstärka det som fungerade.
Att motivera till utveckling är en konst

Motivation kan enkelt definieras som en drivkraft som leder till handling. Ett vanligt antagande är att motivation fylls på utifrån, bara man som tränare kommer med rätt argument. Autopiloten är inställd på att leda utvecklingsprocessen framåt genom att tillföra motivation och idrottsspecifik kunskap.
Forskning visar dock att egen drivkraft och initiativ är viktigt både för en framgångsrik idrottskarriär och för välmående. För att hitta drivkraften hos den aktiva kan MI vara ett bra verktyg.
Två huvudprinciper
MI bygger på två huvudprinciper:
- Förändringsprat (uttalanden i riktning mot förändring) ökar inre motivation till förändring. När idrottaren pratar positivt om vad som ska förändras och varför, samt när och hur det ska gå till, ökar motivationen och sannolikheten att utveckling sker i praktiken.
- Tränaren kan påverka hur idrottare pratar om förändring. Genom sitt sätt att bemöta och kommunicera går det att styra samtalets riktning. Tränaren bör därför vara medveten om sin samtalsstil och vad som är till störst hjälp för att stärka idrottarens motivation.
Hur du säger viktigare än vad du säger

Karolina Edler är socionom och KBT-terapeut med vidareutbildning i MI, psykologisk coaching och idrottspsykologi. Hon arbetar som coach, MI-utbildare och handledare bland annat på högskolan i Skövde på programmet Psykologisk coach och i samarbete med Västsvenska idrottsförbundet. Hon är en av författarna till Motiverande samtal – handbok för coacher och tränare inom idrotten.
Karolina, vad är viktigast att tänka på om man använder motiverande samtal som metod?
– Att det handlar mer om hur du säger det än vad du säger. Förhållningssättet, det vill säga hur du bemöter personen. Se personen som experten i sitt eget liv, som har egna resurser att tillämpa. Visa att du lyssnar och visa empati. Det skapar ett gott samarbete. Själva samtalstekniken är faktiskt mindre viktig. Om inte samarbetet blir bra så kommer till exempel de motivationshöjande frågorna ändå inte att fungera.
– Be om lov. Tränarna är ofta snabba att ge tips utan ta reda på om idrottarna är redo att ta emot tipsen. Det är en bättre strategi om man vill att idrottaren ska engageras och inlärningen ska bestå på lång sikt. Det är ett av flera sätt för att stärka individen att bli sin egen coach och utveckla den egna ansvarskänslan.
Lyckas med motiverande samtal
Så här sammanfattar Karolina hur man bäst lyckas med motiverande samtal:
- Visa att du lyssnar och försöker förstå – skapa förtroende och samarbete. Det ökar sannolikheten att personen engageras. Summera ibland vad idrottaren säger.
- Fråga vad idrottaren själv tycker är viktigt och vilka idéer den har. Då ökar den egna förmågan att fatta beslut.
- Be om lov att komma med tips och råd.
- Uppmuntra till egna beslut och egna val i alla möjliga lägen. Idrottaren kan inte alltid bestämma allt, men ofta.
- Bekräfta idrottarens egenskaper och ansträngningar.
- Undvik att konfrontera eller att ta över samtalet. Döm inte ut. Håll idrottaren så aktiv som möjligt i samtalet.
Handbok för tränare
”It’s simple but not easy” som William Miller, amerikansk professor i psykologi, uttrycker det när han beskriver MI. Övning ger färdighet.
Innehållet i detta tränarpass kommer från Motiverande samtal – handbok för coacher och tränare inom idrotten.
Till boken hör också en webbplats med filmade exempel och extramaterial, www.mifortranare.se.
Vad tycker du att Tränarpasset ska handla om?
Har du förslag på ämnen som du vill veta mer om, något du har funderat på, som du tycker att Tränarpasset borde ta upp? Kommentera eller mejla oss gärna på info@sisuidrottsbocker.se.
Missa inga tränarpass
Lämna din e-postadress här så meddelar vi dig när nya tränarpass ligger uppe!
Fotot högst upp i Tränarpasset: Carl-Johan Thorell
En tanke på “Motiverande samtal”