Ta hjälp av fysioterapeuten – förebygg skador och ta hand om smärtan

Publicerat 2016-06-01

– Det har blivit normalstatus att vara skadad inom idrotten, men idrottsungdomar ska inte behöva vara skadade. Idrotten ska hjälpa till att hålla oss skadefria och friska, säger Anna Frohm, fysioterapeut, medicine doktor och – när Tränarpasset publicerades – idrottsmedicinskt ansvarig på Riksidrottsförbundet.

För att förebygga och få hjälp med skador hos idrottsungdomar är det viktigt att ha koll på vad en fysioterapeut (som tidigare kallades sjukgymnast) kan hjälpa till med. Att ha ont och gå och dra på en skada är onödigt – i synnerhet som det är enkelt att få hjälp.

Anna Frohm

I det här Tränarpasset tar vi hjälp av Anna Frohm för att beskriva hur en fysioterapeut kan vara en viktig resurs för aktiva och tränare.

För den som är under 18 år är det gratis att gå till en fysioterapeut som är ansluten till ett landsting. Det behövs heller ingen remiss, vilket innebär att man kan få en undersökning direkt hos en fysioterapeut utan ett tidigare besök hos husläkare eller annan läkare.

Ta smärtsignaler på allvar

– Alla föreningar borde försöka ha en fysioterapeut eller klinik knuten till sig. Då kan de aktiva snabbt få hjälp. Fysioterapeuten kan hjälpa till när skadan har varit framme, men också i förebyggande syfte. Det är fördelaktigt att gå i tid och därför är det viktigt att tränarna är mer offensiva i att uppmuntra ungdomarna att söka hjälp om de upplever ”känning” eller smärta, säger Anna.

Fysioterapeuter har olika specialistutbildningar. Vissa är bättre än andra på idrottsskador och inom idrottsskadeområdet kan man vara bättre på ett visst anatomiskt område, som till exempel fötter, rygg eller axlar. Fråga gärna så att du får rätt hjälp på en gång.

– När du kontaktar en fysioterapeut ska du därför fråga efter någon som är kunnig och erfaren på det området där du har smärta och det aktuella problemet. Om du har ont i till exempel axeln är det bra att fråga efter en fysioterapeut som är duktig på just axlar. Sedan kan man gärna också fråga efter en person som är bra med ungdomar.

Ta reda på orsaken till smärtan

Att minska eller ta bort smärtan är det primära för en fysioterapeut vid första besöket. Smärtan kan vara förlagd i en led/kroppsdel men den egentliga orsaken kan komma någon annanstans ifrån. Av den anledningen måste fysioterapeuten ställa frågor – det vill säga ta en skadehistorik.

skadadfot
Foto: Bildbyrån

Orsaken till smärtan kan bero på olika saker – till exempel akut skada, för mycket träning för fort, dålig rörlighet, överrörlighet eller dålig stabilitet. Saker som gör att idrottaren riskerar att få ett så kallat kompensatoriskt rörelsemönster som i sin tur ökar risken för skada.

Om smärtan sitter i knät kan orsaken vara dålig fotledsrörlighet eller dålig bålstabilitet. Det leder i sin tur till att knäleden får ta upp belastningen och kompensera för det andra.

– Du kan också ha smärta förlagd i kroppen på grund av att du är trött eller ”mår dåligt” – det vill säga psykosomatiska orsaker. Därför är det viktigt att fråga om den aktiva sover och äter bra. För att kunna träna måste man sova och äta ordentligt, det är basen. Samma sak gäller om man är stressad och inte mår bra, då klarar man inte att hantera smärta på ett bra sätt. Allt detta tar en fysioterapeut hänsyn till, förklarar Anna.

Träna allsidigt

– Som tränare är det viktigt att vara observant och ser man någon som har ont så ska man uppmana den aktiva att lyssna på sina signaler och ta det på allvar. Undvik att säga saker som ”kör in i kaklet”, ”kötta på” och så vidare. Skicka dem istället till en fysioterapeut som kan undersöka orsaken till smärtan.

Anna menar att det är viktigt att vara medveten om att ungdomarna är växande individer och att de ofta inte känner sina egna gränser och inte heller vet hur de ska belasta kroppen för att undvika skada.

– Självklart mår man bra av fysisk aktivitet och allmän belastning, men absolut inte ensidig träning eftersom det ökar risken för överbelastningsskador. Stressfrakturerna har ökat och det kan hänga ihop med tidig specialisering menar vissa vetenskapliga studier. För att belasta olika strukturer är det en fördel att hålla på med olika idrotter och göra olika övningar.

För att förebygga skador är utbildning av tränarna en nyckelfråga enligt Anna, som menar att de här frågorna behöver diskuteras betydligt mer inom idrotten än vad som görs idag.

Avslutningsvis, vad ska man mer tänka på när man kontaktar en fysioterapeut?

– Fråga om de har utbildning. Det är viktigt att de är idrottsmedicinskt utbildade. Det är viktigt att känna att man får ett bra stöd.

Undvik skador – Annas tips till aktiva

  • Sov och ät ordentligt.
  • Träna olika idrotter.
  • Värm upp ordentligt. Skador kan förebyggas till 40-60 procent, bland annat genom ordentlig uppvärmning.
  • Träna inte när du är sjuk eller skadad, det vill säga har feber, har ont eller äter smärtstillande medicin. Smärta är kroppens signal att säga att något är fel och det ska man lyssna på.
  • Fotskador är ett vanligt problem hos många idrottande ungdomar och som gör att de inte kan träna. För att undvika den typen av skador och stärka fötterna kan du stå på ett ben när du borstar tänderna eller står och väntar på bussen. Det räcker med en minut på varje ben.
  • Var medveten om/när du byter underlag eller utrustning så att det sker successivt.

Undvik skador – Annas tips till tränare

  • Var observant på om ungdomarna inte mår bra – kroppen och själen hör ihop. Smärta kan vara fysisk skada men också en signal om att man inte mår bra. Våga prata om det.
  • Se till att idrottsutövandet är roligt, då blir det livslångt.
  • Knyt en professionell person till föreningen som pratar om välmående – tränare, nutritionist, beteendevetare.
  • Se till att föreningen har kontakt med en fysioterapeut.
  • Sprid information om att det är gratis att gå till en fysioterapeut för alla under 18 år.
  • Utmana och utbilda dig.
  • Ta dig tid att kika på länkarna nedan.

Användbara appar och program

Uppvärmningstips:

Matnyttig litteratur

Nya Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering av Jon Karlsson, Leif Swärd och Roland Thomeé (SISU Idrottsböcker)

1377_Skador_och sjukdomar

Skador & sjukdomar – akut omhändertagande inom idrotten av Eva Andersson och Kristjan Oddsson (SISU Idrottsböcker)

idrottsskador-2015-hrIdrottsskador – en illustrerad guide av Roald Bahr (SISU Idrottsböcker)

SISU Idrottsutbildarna arrangerar olika kurser på temat idrottsskador. Du hittar planerade utbildningar i din del av landet genom att söka upp närmaste SISU-distrikt här.

Om Anna Frohm

Anna Frohm har under många år arbetat kliniskt med elitaktiva på Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska klinik, Bosön. Hon disputerade 2006 vid Karolinska Institutet (KI) på ”Hopparknä” som är en överbelastningsskada och hur denna skada bäst rehabiliteras.

Missa inga tränarpass!

Lämna din e-postadress här så meddelar vi dig när ett nytt tränarpass ligger ute!

3 reaktioner till “Ta hjälp av fysioterapeuten – förebygg skador och ta hand om smärtan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s