Publicerat 2016-06-28
Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var som helst – på stranden, i skogen, på fotbollsplanen eller i vardagsrummet.
I det här Tränarpasset bjuder vi på ”Lilla programmet”, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen – fysisk grundträning för ungdomar.
Häftet som övningarna är hämtade ur bygger på att använda den egna kroppen som hjälpmedel vid träning. Författaren Mats Mejdevi är utbildad idrottslärare, tidigare förbundskapten för svenska herrlandslaget i gymnastik och fysisk tränare både för lag och individuella idrottare på olika nivåer:
– Beroende på vilken idrott man senare satsar på som äldre blir kvaliteterna olika betydelsefulla men som ung idrottare är det viktigt att man inte hoppar över att träna grundläggande kvaliteter som rörlighet, bålstabilitet, balans och styrka.
Kroppen har man dessutom alltid med sig och vet man hur man ska träna med hjälp av enbart den behöver man inte bli så begränsad om man till exempel är ute och reser.
– Genom att exempelvis ändra en vinkel, blunda, ta bort stödet från ett ben eller en arm så kan övningarna varieras och blir mer komplicerade, tyngre eller något helt annat, säger Mats.
Lilla programmet (ca 30 minuter)
Det här passet består av 24 övningar. I ett par av dem används en stång (eller gren), stolar (eller exempelvis stenar eller stubbar i bra höjd) och i en övning ett gummiband. Hoppa över eller byt ut dessa övningar om du inte har något att använda.
Här hittar du programmet som pdf, om du vill skriva ut det. Längre ner hittar du en beskrivning av alla övningar.
1. Krum – sträck ut
Gör denna övning utan skor: Stå på ett ben, böj ihop och rör med händerna under det fria benet, sträck upp med armarna bakåt-uppåt och sträck ut benet så långt bak som möjligt. Försök komma så långt ut som möjligt i alla positioner och böj på stödbenet så mycket du kan.
Antal: 10 ggr/ben
Du tränar: Fotled, balans, nedre rygg
2. Drag fram med tårna
Gör denna övning utan skor: Förflytta dig genom att knipa med tårna så att du drar dig framåt. Undvik att hoppa.
Längd: Förflytta dig 1,5 meter
Du tränar: Fotled
3. Förflyttning bakåt med ut- och inåtvridning
Gör denna övning utan skor: Stå med parallella fötter med ca 20 cm mellan fötterna. Vrid fötterna utåt så mycket som möjligt och sedan tillbaka så de blir parallella igen. Sedan inåt så mycket som möjligt och sedan tillbaka till parallellt läge.
Längd: Förflytta dig 1,5 meter
Du tränar: Fotled
4. Stå till rygg till stå
Börja stående och gå följsamt ner på rygg, sträck benen mot taket, och sedan upp till stående igen utan att använda armarna och händerna.
Antal: 10 st
Du tränar: Rotation, rörlighet
5. Höj kroppsvärmen
Egna löpvarianter i eget tempo med armsving och egen fantasi.
Tid: 2-3 minuter för att höja kroppsvärmen
6. Delade ben i huksittande
Sitt i huksittande med delade ben och gunga från sida till sida så att ena benet sträcks. Flytta successivt och omväxlande vänster och höger ben längre ut. Försök få ner hela foten i golvet.
Tid: 30 sek
Du tränar: Rörlighet
7. Sitt och stå med pinne över huvudet
Sitt och stå omväxlande och håll en pinne över huvudet. Kan du göra denna övning med sträckta armar över huvudet så kan du helt klart göra riktiga benböj, men lär dig först denna övning till 100 %. Håll hälarna i marken hela tiden.
Antal: 6 ggr
Du tränar: Rörlighet
8. Grensittande mot alla riktningar
Sitt med delade ben, gunga försiktigt eller håll statiskt mot höger ben, vänster ben och mitten, rakt fram.
Antal: 10 ggr/håll
Du tränar: Rörlighet
9. Brett stående med ena benet framåt
Stå brett med ena benet framåt med foten i golvet, böj det bakre benet, sänk knät i golvet och pressa fram höften. Försök hålla det bakre benet så långt bak som möjligt.
Tid: 20 sek/ben
Du tränar: Rörlighet
10. Sidrullning med situps
Ligg på rygg, rulla ett varv och gå sedan upp till sittande på rumpan – som en situp – och sedan ner igen utan att röra golvet med armar och ben. Använd gärna skor mellan fötter och händer för att få en bättre teknik och tänk på att sträcka ut ordentligt i varje rullning.
Längd: 10 meter
Du tränar: Mage och rygg
11. James Bond-steg, utåt och inåt
Utåt: Gå framåt med långa kliv och gör ett stopp i utfallspositionen, sträck fram armarna, rotera överkroppen utåt så armarna hamnar utanför främre benet, och sikta… Det bakre knät får inte röra marken – ta långa kliv och håll upp och sträck på överkroppen. Ta god tid på dig att sikta.
Inåt: Gör likadant fast rotera överkroppen inåt så armarna hamnar innanför främre benet.
Längd: 15 meter
Du tränar: Benstyrka, balans
12. Kullerbytta
Gör en kullerbytta framåt, titta på naveln. Försök att hålla fötterna ihop hela vägen. Sträck dig framåt när du ska resa dig upp och försök att inte sätta händerna i marken.
Antal: 4 kullerbyttor
Du tränar: Rotation, rörlighet
13. Gång ut bakåt till armbåge
Stå med händerna i golvet och gå så långt ut bakåt du kan med fötterna. Sätt ner armbågarna och gör ”plankan”. Pressa upp med båda armarna samtidigt och runda ryggen i den övre positionen. Kör med sträckta ben på vägen upp för att stretcha baksidan på låren, var noga med kroppspositionen.
Längd: 10 meter
Du tränar: Mage och rygg
14. Upphopp + svankhopp
Den här övningen kan du gärna göra på mjukt underlag och utan skor. Du börjar med upphopp i gruppering (a). Ta upp knäna mot bröstet och ha kort markkontakt. Gör direkt efter ett svankhopp (b) – försök få hälarna mot ryggen och hitta balansen i hoppen.
Längd: 10 meter
Du tränar: Benstyrka, balans
15. Steg upphopp framåt
Håll händerna bakom nacken, håll upp överkroppen och tryck till. Hoppa mer uppåt än framåt eller bakåt.
Längd: 10 meter
Du tränar: Benstyrka
16. Hjulning
Starta gärna med att gunga stående i sidled medan du samlar kraft. Tänk fot, hand, hand, fot. Det är viktigt att du sträcker på dig uppåt och framåt. Tänk dig att du följer ett streck på golvet.
Antal: 4 ggr
Du tränar: Rotation/wheeling
17. Rygglyft med sidvridning
Placera händerna bakom nacken (a), lyft upp överkroppen (b), vrid så du touchar med armbågen i golvet (c), gå tillbaka till mittenposition (d), sänk ner överkroppen på marken. Upprepa men vrid då åt andra hållet. Gå alltid tillbaka till mittenpositionen efter vridning och innan nedgång.
Antal: 6 ggr/sida
Du tränar: Rygg
18. Chins med undertag
Till den här övningen behöver du en stark gren eller stång att hänga i. Ta ett undertagsgrepp om stången. Lyft kroppen upp till hakan över stången. Tänk på att hålla kroppen så rak som möjligt och försök undvika att kroppen kommer i sving. Låt armarna bli helt sträckta i botten.
Antal: Maxantal x 1
Du tränar: Överkropp och armar
19. Drag under stång
Håll stången med övertag. Arbeta med en stabil kroppsposition och lyft hela vägen upp så att bröstet rör stången. Tänk på att hålla kroppen sträckt.
Antal: 6 ggr
Du tränar: Överkropp och armar
20. Armböjning med fötterna på vägg
Tryck fötterna mot väggen (eller ett träd eller liknande), behåll rätt kroppsposition och gör armböjningar med pannan i golvet.
Antal: Maxantal x 2
Du tränar: Överkropp och armar
21. Lilla Spiderman
Ställ dig med rumpan mot väggen, sätt i händerna i golvet ca 60 cm ut från väggen. Sätt fötterna mot väggen och gå ända upp och sedan ner till ca 10 cm över golvet och sedan upp igen. Ha sträckta armar hela tiden.
Antal: 3 ggr upp och ner
Du tränar: Överkropp och armar
22. Plankan med cirklar
Stå i brostående på armbågar och fötter. Pressa upp skulderpartiet, in med naveln och tryck ner rumpan. Lägg ett mynt eller annat föremål under naveln och gör små cirklar runt föremålet åt båda håll.
Tid: 30 sek x 2
Du tränar: Mage och rygg
23. Spagat mellan stolar
Stå mellan två stolar (stubbar/stenar). Gå ner mot spagat och sträck på benen helt ut i tårna. Fantastisk övning för att bli rörlig kring höftpartiet – inte så att alla ska kunna gå ner i spagat men för att bli rörligare.
Tid: 30 sek per ben
Du tränar: Rörlighet
24. Arbete med gummiband utåt-runt
Börja arbeta långsamt utåt med gummiband med sträckta armar framför dig. Förflytta gummibandet långsamt över huvudet och ner bakom dig. Sedan tillbaka igen till utgångspositionen. Börja ytterst försiktigt. Arbeta utåt för att också bli starkare i ytterlägena kring skulderpartiet.
Tid: 1 minut
Du tränar: Rörlighet
Teori och fler övningar
Träna med kroppen – fysisk grundträning för ungdomar. Boken är inriktad på barn och ungdomar i 10-15-årsåldern.
- Mats Mejdevi har utvecklat träningskonceptet Sportsbasics som är ett pedagogiskt verktyg för tränare i alla idrotter på alla nivåer, du hittar det på www.sportsbasics.com.
SISU Idrottsutbildarna
SISU Idrottsutbildarna arrangerar kurser och utbildningar för tränare, ledare och föreningar i hela Sverige. Du hittar ditt närmaste SISU-distrikt på www.sisuidrottsutbildarna.se.
Missa inga tränarpass!
Lämna din e-postadress här så får du ett mejl när det finns ett nytt tränarpass att läsa!
Bilderna i det här Tränarpasset är tagna av Håkan Flank för boken ”Träna med kroppen – fysisk grundträning för ungdomar” och får inte användas i andra sammanhang utan tillstånd från fotografen och SISU Idrottsböcker.
utmärkta övningar både för inga och äldre..
Det kräver sin man att utföra allt detta.
Nu skall jag ta min dagliga promenad om ca en timme – och då rör sig det mesta av kroppen helt automatiskt.