Tips till unga idrottsledare

Publicerat 2017-03-17

Att vara ung och ledare för andra, kan innebära särskilda utmaningar. Det här Tränarpasset vänder sig speciellt till unga ledare i idrotten.

Innehållet kommer från en bok som heter Unga leder unga som Skolidrottsförbundet använder när de utbildar sina unga ledare. I en skolidrottsförening går ledarna själva i skolan och boken är uppdelad i tre spår: 10-12, 13-15 och 16-19 år. I Tränarpasset blandar vi lite från de olika spåren.

Att vara ledare

Du har säkert stött på olika ledartyper, både i skolan och i andra sammanhang, som både varit bra och mindre bra. Vissa menar att det är den som bestämmer som är ledare. Andra skulle säga att en ledare är till för att hålla ihop och vägleda en grupp för att tillsammans med gruppen kunna fatta bra beslut. Alla är nog överens om att en bra ledare är en viktig grundförutsättning för att ett lag eller en grupp ska fungera.

I rollen som ledare får du dela andras glädje och besvikelse, lösa problem som uppstår, planera verksamheten med mera. Det handlar om erfarenheter som du har stor nytta av under hela livet.

Foto: Bildbyrån

Vilka egenskaper ska en ledare ha?

Frågar man forskningen om vad som är bra ledaregenskaper blir svaren ofta ansvarstagande, eftertänksam, flexibel, handlingskraftig, pålitlig och uthållig.

Frågar man barn och ungdomar om hur en bra ledare ska vara blir svaren snäll, rättvis, glad, positiv, kunna förklara bra, hålla ordning och så vidare.

Vad behöver en ledare tänka på?

När man är ledare är det viktigt att vara förberedd, att ha tänkt igenom en del saker innan gruppaktiviteten börjar. Här är några punkter som man kan tänka på när man planerar:

  • Vad ska aktiviteten innehålla?
  • Hur stor är gruppen?
  • Vilken ålder har personerna i gruppen?
  • Vad kan gruppen?
  • Vad kan man förvänta sig av en ledare?
  • Vilken utrustning finns tillgänglig?
  • Hur länge håller aktiviteten på?

Du som ledare har ett stort ansvar för gruppen. Förutom att aktiviteterna ska planeras och genomföras, ska du även se till att gruppen fungerar socialt och att individerna och gruppen utvecklas på bästa möjliga sätt. Då är det viktigt att du är pedagogisk. Det finns många olika pedagogiska metoder som du kan använda dig av ditt ledarskap.

Några tips:

  • Gå från det enkla till det svåra. Den här metoden bygger på att skapa trygghet. När du upplever att alla i gruppen klarar av en enklare övning, kan du öka övningens svårighetsgrad. Våga prova dig fram för att se vilken nivå du ska börja på. Är den för låg kan du alltid öka svårighetsgraden efter hand.
  • Visa-pröva-instruera-öva. Med den här metoden får alla prova utifrån sina egna förutsättningar innan du instruerar och eventuellt korrigerar. Därefter får de öva igen. Metoden bygger på att övning ger färdighet.
  • Välj aktiviteter och metoder där alla får vara med utifrån sina förutsättningar. Övningarna ska ge en positiv upplevelse, vilket ofta innebär att övningarna måste ha olika varianter så att det finns utmaningar för alla.
  • Erbjud allsidig träning. Då är sannolikheten större att alla hittar något som de tycker om och är bra på.

Det är viktigt att du som ledare ger feedback till alla i din grupp. Du ska ge både positiv och negativ feedback på ett bra sätt så att ingen blir ledsen. Samtidigt är det viktigt att du ska vara kunnig i det ämne du lär ut.

Olika ledarstilar

Inom ledarskap talar man om olika ledarstilar.

Illustration: Caroline Roberts


En auktoritär ledare
är en ledare som bestämmer vad som ska ske, som inte vill diskutera eller ha så många synpunkter från andra.

En demokratisk ledare är öppen för andras åsikter och lyssnar på vad andra har att säga. Ledaren vill att gruppen ska fungera tillsammans och att alla ska vara delaktiga i de olika beslut som gruppen tar.

Låt-gå-ledaren är som det låter – en ledare som tillåter gruppen att bestämma själv utan någon som helst organisation. Det här sättet att leda grupper kan ibland uppfattas vara präglad av en djungelns lag, där ”den som tar för sig klarar sig”. Samtidigt kan det vara givande för en grupp att vid vissa tillfällen få diskutera och komma fram till helt egna beslut.

Den situationsanpassade ledaren varierar mellan att vara auktoritär och demokratisk i sin ledarstil, utifrån situationen som gruppen befinner sig i. Du kan till exempel be de barn eller ungdomar som du leder att komma med förslag på aktiviteter som man kan göra. Du kan fortfarande utgå från din planering, men försöka anpassa och förändra aktiviteterna utifrån deltagarnas behov och önskemål.

Hur skapar jag ett bra klimat i gruppen?

Som ledare är det viktigt att du skapar trygghet och förtroende i gruppen. Det kan du göra på många olika sätt:

  • Skapa en uttalad samhörighet med gemensamma tider, omklädningsrum, kläder, väskor, ritualer med mera.
  • Känslan av tillhörighet förstärks med namn och deltagarlistor. För många betyder det mycket att se det egna namnet på ett papper med föreningens logga på.
  • Att agera likadant och ha samma regler för alla är viktigt.
Foto: Bildbyrån

Att som ung leda föräldrars barn

Som ung ledare kommer du att möta stor uppskattning från föräldrar som ser hur väl du sköter ditt uppdrag, men du kommer också att möta föräldrar som inte är lika positiva. Vissa föräldrar har dessutom svårt att klara av sin roll som idrottsförälder. Det finns tyvärr många exempel på det i samband med barn- och ungdomsidrott. Föräldrar har till exempel blivit utvisade för att de har skrikit fula ord till domaren, de kan lägga sig i laguttagningar och annat. Det kan vara bra att ta hjälp av någon vuxen från föreningen, som kan hjälpa till och stötta dig när du ska leda ett samtal med en idrottsförälder som inte beter sig på ett acceptabelt sätt.

Illustration: Caroline Roberts

Mer läsning för unga ledare

Mer fakta och fler tips om hur det kan vara att vara ung ledare finns i Unga leder unga. Där kan unga ledare från 10-12 till 16-19 år läsa om hur det fungerar med demokrati i en förening, hur man hjälper till att ta hand om skador med mera. Den som går en ledarutbildning hos Skolidrottsförbundet får boken och om andra idrottsföreningar vill förse sina unga ledare med boken går den också att köpa här, på sisuidrottsbocker.se.

SISU Idrottsutbildarna

SISU Idrottsutbildarna finns alltid tillgängliga för att hjälpa till med ledarskapsfrågor, bra verksamhet för unga idrottare och ledare och andra frågor som kan dyka upp i en föreningsverksamhet. Kontaktuppgifter till närmaste distrikt hittar du på sisuidrottsutbildarna.se.

Missa inga tränarpass!

Lämna din e-postadress här så får du ett mejl varje gång vi lägger upp ett nytt tränarpass.

Foton: Bildbyrån. Illustrationer: Caroline Roberts. Foton och illustrationer får inte användas utan tillstånd av SISU Idrottsböcker och fotograf/illustratör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s