Publicerat 2017-11-09
Svensk idrott är en fantastisk arena som engagerar och motiverar många olika människor, unga som gamla, med olika bakgrund, drivkrafter, erfarenheter och kompetenser. Du som tränare och ledare och den fantastiska insats du gör är helt avgörande för idrotten.
I det här Tränarpasset tänkte vi berätta om en helt ny och kostnadsfri introduktionsutbildning för tränare. Den har kommit till för att du som är ny som tränare, oavsett ålder på de aktiva, ska få en första inblick i vad tränarrollen innebär och konkreta tips om ledarskap och träning som ger dig en bra start i ditt tränarskap.
Du som ledare gör skillnad!
Grunden i ledarskapet
Din förening har formulerat en värdegrund som lägger grunden för vilka värderingar som ska efterföljas i allt som görs och erbjuds i föreningens regi. Värdegrunden blir därför också ett stöd för dig när du formar dina träningar och träningsgruppens gemensamma spelregler.
Motivation, självkänsla och fysisk träning
Träning är som bäst och mest meningsfull när den får de aktiva att utvecklas, må bra och ha roligt på samma gång. För att lyckas med det är det viktigt att skapa ett mångsidigt rörelsemönster.
Du kanske har hört talas om det engelska begreppet physical literacy – vi kallar det rörelseförståelse. Det är en bra utgångspunkt i ditt tränarskap och vi kommer ägna ett helt tränarpass åt det framöver. Oavsett ålder är det nämligen en enorm styrka att ha en bred motorisk bas att stå på och att kunna röra på sig på många olika sätt.
Som tränare behöver du också ha kunskap om träningens grundegenskaper – styrka, snabbhet, uthållighet, rörlighet och koordination – och ta hjälp av dessa när du formar träningen. Använd din fantasi och variera träningsformerna så hjälper du utövaren att bredda sitt register och ger dem förutsättningar för en bred rörelseförståelse.
Här berättar Michail Tonkonogi om de fem fysiska grundegenskaperna:
Välkommen till Idrottens Tränarutbildning Introduktion!
Webbplatsen är mobilanpassad, tar 2-3 timmar att gå igenom i sin helhet, går att göra när du själv vill i din egen takt och är kostnadsfri.
När du har gått igenom introduktionsutbildningen finns det en mängd olika tränarutbildningar att gå. Bland annat erbjuder SISU Idrottsutbildarna tränarutbildningarna Plattformen och Grundtränarutbildning 1 och 2, som är till för alla oavsett idrott. Mer om dem hittar du på sisuidrottsutbildarna.se
Du kan också höra med din förening, ditt specialidrottsförbund eller SISU Idrottsutbildarna om det finns särskilda tränarutbildningar för din idrott och du hittar massor av utbildningsmaterial på sisuidrottsbocker.se
Missa inga tränarpass!
Lämna din e-postadress här så får du ett mejl när det finns ett nytt tränarpass att läsa!
Hej,
Tack för all information.
Jag har en fråga.
Hur många år tar det i snitt att bli riktig tränare och avsluta precis alla kurser som finns – alla steg?
Vilken högskoleutbildning skulle ni rekommendera någon som vill bli riktigt duktig?
Tack så mycket,
Filip
Hej Filip!
Tyvärr går det nästan inte att svara på det för det beror på flera olika faktorer – tidigare erfarenhet och vilken idrott du är tränare i, bland annat. Om vi enbart räknar tiden för de idrottsövergripande utbildningarna i SISU Idrottsutbildarnas regi handlar det om 250-300 timmar. Då ingår också ETU (Elittränarutbildning), men för att gå den ställs det särskilda krav på förkunskaper och erfarenheter. Till detta kommer ofta en idrottsspecifik del, som specialidrottsförbundet ansvarar för. Hoppas att du hittar flera olika utbildningar som du är intresserad av! Har du frågor om särskilda utbildningar är du välkommen att höra av dig till info@sisuidrottsutbildarna.se så guidar vi dig rätt!